Forum faktorii handlowej Dominium Deis

Faktoria Handlowa Dominium Deis

#1 2008-11-23 23:15:50

Necrii

Przywódca

Punktów :   

Luna

Mam nadziejê, ¿e wszystko dzia³a jak nale¿y i z rêk± na sercu piszê, bo jak pewien jegomo¶æ co¶ popsu³ to.. eh....

Razem z Kerionem doszli¶my do wniosku, ¿e mo¿na udostêpniæ wam temat, gdzie bêdziecie mogli powiedzieæ co le¿y wam na sercu w zwi±zku z gr±. Nasza rozmowa dotyczy³a siê w du¿ej mierze mg. Nie da siê ukryæ, ¿e jest ich ma³o, a i pisali¶cie mi o innych rzeczach, które was bol±. Powiedzcie mu to sami. Je¶li boicie siê otwarcie, powiedzcie, na czas rozmowy przydzielimy wam anonimow± rangê, albo wy¶lijcie mi, ja wklejê z mojego nicku. Zaznaczam, ¿e ¿aden mg nie ma dostêpu do tego tematu.

Po prostu tu chodzi o zabawê, a krainê poch³ania zawi¶æ, jakie¶ wewnêtrzne niesnaski z powodów naprawdê b³ahych.

#2 2008-11-23 23:27:04

Yagahall

Wtajemniczony

Punktów :   

Re: Luna

„Krwawe urodziny i obra¿enia po nich”…To jest normalne nadu¿ycie w³adzy…po pierwsze tekst na dole ¶wiadczy o osobistym stosunku do wydarzeñ, o zupe³nym braku obiektywno¶ci…nikt nie ma obowi±zku siedzieæ w grze ca³ymi dniami i ¶ledziæ opisów by dowiedzieæ siê, ze wie¶æ jeszcze nadal jest aktualna, zw³aszcza gdy nowa jest ju¿ na tapecie…mg dopisa³ ci±g dalszy 16.11, a od 15.11 miêli¶my ju¿ now± wie¶æ. I w zwi±zku z brakiem odzewu tak poczu³ siê ura¿ony, ze bez skrupu³ów dopisa³ obra¿enia nawet o nich nie informuj±c, a na dodatek takie które zupe³nie zmieniaj± obraz postaci. Wygl±da na zwyk³y odwet. Gdyby¶my mieli ¶ledziæ wszystkie przesz³e wydarzenia to moja Yag mo¿e ju¿ na targu niewolników zosta³a sprzedana, a ja o tym nie wiem. Wygl±da na to, ¿e mg jest wszechmocny, tylko, kto tego pilnuje?

#3 2008-11-23 23:30:48

Necrii

Przywódca

Punktów :   

Pierwszy odwa¿ny. Podkre¶lam, ¿e to jest cytat, nie moje s³owa.

i bardzo ³adne podsumowanie. W³a¶nie tego mi zabrak³o rozmawiaj±c z Kerionem. Zabawa, a nie okaleczanie na si³ê. Nie ka¿demu mo¿e podobaæ siê zabawa kuternog±.

"Najpierw parê s³ów o ogóle - MG w ca³ej krainie jest za ma³o zwykle je¿eli MG jest 2-3 obecnie na grze to jest to naprawdê wielkie szczê¶cie. Rzadko kto¶ z nich do karczmy zagl±da chyba ze sam gra lub jakiego¶ NPC wprowadza. Du¿o z nich ma te swoje urlopy z których nadmiernie korzystaj± lub czasu nie maj±, skoro czasu nie maj± to po co MG zostali ? A teraz do konkretnych MG :

Sanguinis - có¿ co do sêdziowania nie mam ¿adnych zastrze¿eñ ale ostatnio brak go za Lunie, ma³o robi, du¿o urlopów u¿ywa, zawsze mówi ¿e brak czasu. Typowy przyk³ad ''jak zarobiæ aby siê nie narobiæ''. Zreszt± w ogóle ju¿ teraz odmawia sêdziowania jakichkolwiek rang.

Ivienne - tutaj mamy powa¿ny przyk³ad wykorzystywania w³adzy MG, kaleczy graczy i bez mrugniêcia okiem u¶mierca , uwa¿a siê za boga który mo¿e bez wahania odebraæ ¿ycie, przero¶niête ego dziêki swojej pozycji.

Xweetus - MG z chêci± robienia PG, nie znosi sprzeciwu graczy, stawia bardziej na strach ni¿ zabawê lubi gdy gracze siê boj±, je¿eli co¶ nie idzie tak jak sobie to zaplanowa³ w sesji, to mo¿na byæ pewnym ¿e jest gotów u¶mierciæ gracza aby ten poczu³ gdzie jego miejsce.

Yassiv - w sumie tutaj ja nie mam zastrze¿eñ nawet chyba ¿adnych, fajnie siê z nim bawi choæ forów nie daje ale MG pomys³owy i mo¿na z nim spêdziæ przyjemnie czas. Jedna waga czasem ma³o przesiaduje na Lun.

Ennian - ¿adnych zastrze¿eñ, przyjemnie czas siê spêdza z nim choæ trochê ma³o go widaæ na Lun.

Ogó³em Lun zaczyna byæ walk± o przetrwanie a nie zabawa jak± kiedy¶ by³a."

EDIT:

Yag, spokojnie.

Ale fakt faktem mogê tylko dopisaæ, ¿e zwykle jak plotka schodzi³a i by³a kontynuacja to w pokojach ses i byli o tym powiadamiani wszyscy na poczte. Tak by³o z moj± nieszcze¶n± plotka o ¶wiatyni, gdzie Alianne w jednej turze doszla na miejsce zdarzenia, a my mimo mych usilnych pró¶b po tygodniu przewidzianym na plotkê nie dojechali¶my na miejsce, gdzie jak wiadomo trzeba korzystaæ puki gor±ce, bo np kto¶ ma tylko ten wieczór wolny? Albo co innego?
Teraz s± tam dos³ownie 3 tury i ni jak nie mo¿emy przeskoczyæ tej sesji, a bez niej kolejne poszukiwania zwojów na nic.
Boli, ale da siê prze¿yæ. Ju¿ broni³am Iv na tym forum, ¿e ka¿dy mo¿e nie mieæ czasu.

Tylko kurcze... ni jak nie mogê zrozumieæ skre¶lenia Yag. Pal licho ze mn±. W koñcu udowadnia³y¶my, ¿e potrafimy graæ... albo nie, inne s³owo - zaanga¿owaæ. Jak g³upie biega³y¶my za podejrzanym staj±c na g³owie by by³o inaczej i zabawnie. By nie i¶æ utartym schematem, bo za du¿o mroczno¶ci to te¿ przegiêcie. Naprawdê wystarczy³o daæ znaæ, ¿e co¶ siê dzieje, a o ile mniej by³o by problemów? Ja osobi¶cie Iv informuje je¶li idzie o sesje, które prowadzi na moje ¿yczenie, ¿e np w koñcu uda³o mi siê zmolestowac komplet i mo¿na ruszyæ dalej.

Tak samo jak nie podoba mi siê podej¶cie i szemranie, ¿e aktywno¶æ w wie¶ciach to spamowanie. Czy nie one po to s±? Aby co¶ siê dzia³o? Tym bardziej, ¿e karczma straci³a z braku mg i uwagi? ¯aden ju¿ chyba nie wpada raz na jaki¶ czas, nie sprawdz nawet wybiorczo kto gra i nie daje nawet na oko tych 50 pk, które naprawdê ciesz±, a to by³o graczom obiecywane.

#4 2008-11-24 00:05:52

Yagahall

Wtajemniczony

Punktów :   

A mnie wkurza przekonanie, ¿e ka¿dy tekst jest dobry...nie ukrywajmy, do niektórych plotek czy wie¶ci nie da siê dorobiæ porz±dnego ci±gu dalszego...zreszt± to widaæ po ilo¶ci komentarzy i bolesne jest to, ze jak dajemy z siebie wszystko jak w pogoni za  bandziorem, to jest to przyjête jako co¶ oczywistego, a przecie¿ tyle samo zale¿y od graczy co od mg...jak on te rozgrywkê poprowadzi. Kazdy moze miec gorszy dzien i gracz...i mu post wyjdzie gorszy i mg...tylko dlaczego od razu kogo¶ za to karaæ?

#5 2008-11-24 00:15:04

Aeldis

Faktorianin

Punktów :   

Cóz... nie chce mi siê rozpisywac, bo i tak powieli³ bym wypowiedx yag, mimo, iz mnie to bez po¶rednio nie dotyczy. Tak wiêc podpisujê siê pod jej postem, oraz tak¿e pod postem wy¿ej, z opiniami o poszczególnych MG.

Ostatnio edytowany przez Aeldis (2008-11-24 00:24:43)

#6 2008-11-24 16:07:24

Selene

Faktorianin

7777207
Punktów :   
ID: 780
Rasa: Ferray
Profesja: Pianistka¦piewaczkaFlorystka

O! Odwa¿ny temat! *kiwa g³ow± z uznaniem* wiêc ja powiem tak... wszystko, co zosta³o tu powiedziane, to prawda. Z ciekawo¶ci zerknê³am na "krwawe urodziny" kilka dni wcze¶niej, bo tak siê tr±bi³o, ze ostatnie chwile na odpisywanie itd. Przeczyta³am sobie pokrótce i.... zatka³o mnie. Te obra¿enia, zupe³nie nagle bez ostrze¿enia, jakie¶ pogró¿ki o wyci±gniêciu konsekwencji,b o odbiegacie od tematu... co to niby mia³o byæ? Rozumiem, MG jak MG, ale okaleczaæ tak postaci bez pardonu? widaæ by³o, ze nadepneli¶cie jej na odcisk i zwyczajnie postanowi³a siê odegraæ.
Co do plotek... fakt, w wiêkszo¶ci ciê¿ko jest je jako¶ ciekawie poci±gn±æ dalej, fabu³a siê roz³azi, chaos ogólny... ale czêsot bywa te¿ tak, ¿e plotki roj± siê od b³êdów stylistycznych i ortograficznych. Na lito¶æ bosk±! Ka¿dy pope³nia b³êdy, ale mo¿na by to przed dodaniem jeszcze sprawdziæ, poprawiæ!
Dobra, pomijaj±c to... odbieg³am od tematu,b o gadam o plotkach.
I tak lunarscy MG nie s± tacy ¼li, zetknê³am siê z gorszymi, bodaj na Cerelain, dziêki czemu mam trwa³y uraz do tej krainy. Ale fakt te¿, ze z pocz±tku trochê siê nerwów najad³am z zatwierdzeniem profilu. Sama nie pamiêtam, który to MG mi problemów narobi³, palcami wytykaæ nie bêdê.

Tak czy owak uwa¿am, ¿e w³adza MG powinna byæ bardziej ograniczona. Nie mog± sobie ot tak u¶miercaæ postaci i kaleczyæ je, kto pó¼niej bêdzie gra³ w tym wypadku postaci± poparzon± od stóp do g³ów? To nie jest w porz±dku.
Sama ba³am siê, graj±c kiedy¶ z pewnym norv'ach, poniewa¿ stwierdzi³, ze mo¿e wys³aæ sobie nasz± sesjê do Mg, by j± zatwierdzi³, zatem bezkarnie mo¿e sobie moj± postaæ zabiæ, ogo³ociæ z piór i pozostawiæ na pastwê losu, bo MG bêdzie po jego stornie. No ¶wietnie. Ca³a przyjemno¶æ z takiej gry.

#7 2008-11-24 19:31:14

Kerion

Faktorianin

Punktów :   

Sesje na poczcie muszê wszyscy u¿ytkownicy zaakceptowaæ je¶liby chcieli takow± sesjê sprezentowaæ MG. Ale MG wcale nie musi rozdawaæ za ni± Pk czy innych cudów, to ju¿ zale¿y od niego.

Co do reszty to dziêkujê ¿e postanowili¶cie siê podzieliæ Waszymi uwagami. Widzê jednak, ¿e wiêkszo¶æ obraca siê wokó³ Iv i tej nieszczêsnej sesji. Z tego co ona mi mówi³a, wydawa³o jej siê ¿e olali¶cie wie¶æ. Z jej tre¶ci sami powinni¶cie wiedzieæ, ¿e jeszcze siê nie zakoñczy³a i mimo faktu ¿e wesz³a nowa, da siê wej¶æ w archiwalne wie¶ci i tam kontynuowaæ. Rozumiem Was i rozumiem j±. Wy spróbujcie siê postawiæ w jej sytuacji: kobieta siê stara zorganizowaæ Wam ciekaw± sesjê i nagle zostaje olana. Szczerze mówi±c post±pi³bym identycznie (tylko ¿e zabi³ Was tak umiejêtnie, ¿e nie mogliby¶cie stwierdziæ niesprawiedliwo¶ci )
A jak Wy by¶cie post±pili? Czy nie tak samo b±d¼ podobnie?

Tak czy siak muszê powiedzieæ, ¿e Iv przesadzi³a. Dobrze wiêc, ¿e uniewa¿nia to wszystko. I faktycznie ostatnimi czasy dochodz± do mnie s³uchy, ¿e nie jeste¶cie sprawiedliwie traktowani przez MG. Jest to dosyæ spory problem i porozmawiam o nim z Mistrzami Gry, szukaj±c jakiego¶ rozwi±zania.

#8 2008-11-24 19:36:38

Necrii

Przywódca

Punktów :   

Dobra.. mowa o mg. Ja ju¿ nie bêdê siê wypowiadaæ. W³adca moje zdanie mniej wiêcej zna, ale popieram. Jest brutalno¶æ i brutalno¶æ. Nie chcê luny jako walki o przetrwanie. Co innego tak pokaleczyæ raz na jaki¶ czas kogo¶ i to za g³upotê jak t± Deneven co przesz³a podczas burdy przez ca³± salê, ale nie jak t± drug± kobietê w sesji z X. Wesz³a, sta³a i oberwa³a tylko dlatego, ¿e chcia³a pomóc. I skoñczy³o siê zmian± postaci.

Zreszt± czasem mo¿na zabraæ nagrodê sprzed nosa, np  skarb. Iv ¶wietnie kiedys zgarn±³ pokazuj±c nam stos z³otych monet, które zamieni³y siê w szczury. Do dzi¶ mam jednego w eq fab. D³ugo by³am z³a, ale to mimo wszystko by³o pozytywne. S± inne sposoby, karania, robienia na z³o¶æ i tym podobne. Tym bardziej je¶li zak³adamy, ¿e bogowie to nie mrzonka i pusta wiara.

Pozostaje w sumie jeszcze jedna sprawa. Got, ET, czy jak wolicie - nasz nowy Hrabia.
Co o nim s±dzicie?

EDiT:
Kerion, nie dziw siê, ¿e karczma stoi pusta. To najlepszy dowód, ¿e co¶ jest nie tak. Po co mam tam wchodziæ, jak nagle ni st±d ni zow±d X mo¿e zacz±æ jedno ze swoich szaleñstw? Ja unikam go jak ognia, a i tak mogê trafiæ w sam ¶rodek zawieruchy. My¶lê, ¿e gracze  czuj± siê podobne.

#9 2008-11-24 20:21:27

Selene

Faktorianin

7777207
Punktów :   
ID: 780
Rasa: Ferray
Profesja: Pianistka¦piewaczkaFlorystka

Ekhem. Jeszcze tylko dodam, na potwierdzenie moich s³ów, zobaczy³am opis MG o ID:368 o tre¶ci " Chcesz siê za³o¿yæ z MG, czy uda Ci siê prze¿yæ?".
I to niby jest w porz±dku wobec nas? Mo¿e ja siê nie znam na ¿artach, ale mnie to nie bawi.
Poza tym wiêcej obiekcji nie mam.

A o Hrabii siê nie wypowiem. Za ma³o go znam. jeszcze obserwujê z uwag±.

Ostatnio edytowany przez Selene (2008-11-24 20:22:53)

#10 2008-11-24 20:30:45

Drakin

Faktorianin

Punktów :   

Mo¿e jak zostanê MG to bêdzie lepiej, przyda siê ¶wie¿utki wzrok i do¶wiadczenie z innej gry ^^

Stopka forum

RSS